Slimme kassa’s in de horeca

Wist je dat de eerste kassa al werd bedacht in de 19e eeuw? Een ondernemer werd het zat dat zijn personeel telkens stiekem geld wegnam. Hij ontwierp een apparaat dat al erg lijkt op de kassa’s die we nu kennen. Op het apparaat werden de te betalen bedragen handmatig  ingevoerd en als door een rekenmachine bij elkaar opgeteld. Wanneer alle bedragen ingevoerd waren en de klant kon betalen, ging de geldlade open met een belletje. Zo kon de baliemedewerker bij het geld, en wist de ondernemer door het belletje dat er een transactie had plaatsgevonden.

Kassasystemen worden steeds slimmer

Een horeca kassasysteem werd voor veel ondernemers een onmisbaar apparaat. Van een apparaat waarop elk bedrag handmatig moest worden ingevoerd groeide de kassa uit tot een kleine computer. Nadat er iets werd bedacht waarmee een barcodescanner kon worden gekoppeld aan de kassa hoefden bedragen niet meer handmatig ingevoerd te worden, de baliemedewerker scande simpelweg de barcodes waarna de kassa de bedragen herkende. Hoewel je soms in kleinere zaken zoals bij een lokale groenteboer nog wel eens een ouderwetse kassa tegen kunt komen, geven tegenwoordig de meeste ondernemers de voorkeur aan meer moderne systemen.

Onmisbaar in de horeca

Voor horecazaken is een kassa meer dan alleen een hulpmiddel bij het betalen. Tegenwoordig zijn er kassasystemen speciaal ontwikkeld voor de horeca. Soms zijn er klanten die niet meer wensen dan een kopje koffie en een stukje taart. Misschien willen ze zelfs meteen afrekenen. Vaker wordt er langer getafeld en meer dan één rondje drankjes besteld. De moderne kassasystemen koppelen de bestelling aan een tafel en onthouden wat er in de loop der tijd wordt besteld. Wanneer een klant wil afrekenen hoeft de bediening bij het afrekenen alleen nog maar in de kassa het gewenste tafelnummer te kiezen om te zien hoeveel een gast moet betalen.

Geen lange wachttijden meer

Veel horecaondernemers werken niet meer met schrijfblokjes om bestellingen in op te schrijven. Er is namelijk de mogelijkheid om het kassasysteem te koppelen aan een speciaal daarvoor ontworpen zakcomputer. Deze computer stuurt na het opnemen van de bestelling de bestelling direct door naar de keuken, eventueel met (dieet)wensen of andere vragen en opmerkingen. Zo kan de kok meteen aan de slag.

Zelf bestellen

Spitsuur op de werkvloer? Sommige kassasystemen werken samen met een bestelzuil of QR code. Deze QR code kan geplaatst worden op bijvoorbeeld een menukaart. Gasten kunnen met behulp van een bestelzuil of QR code zelf bestellen. Ze hoeven niet te wachten op personeel, maar kunnen hun tafelnummer invoeren, bestellen waarbij ook hun bestelling inclusief op- of aanmerkingen snel terecht komt bij de kok, en direct via hun telefoon of per pin betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *